Їдальня – особливий формат громадського харчування. Сьогодні їдальні є в основному в навчальних закладах, насамперед дитячих: школи, садочки. А також у спеціальних та вищих навчальних закладах і на великих підприємствах. Тож вимоги до харчування в їдальнях – найсуворіші з точки зору безпеки і якості.
Щоб їдальня забезпечувала відвідувачів якісною і смачною їжею, професійне кухонне обладнання має бути сучасним, якісним і високотехнологічним. Старі традиції з баняками і чавунними сковорідками мають відійти в небуття і поступитися інноваціям і сучасним способам обробки харчових продуктів, які зберігають корисні речовини в продуктах харчування і роблять готові страви смачними і дієтичними водночас, такими, що відповідають нормам здорового харчування.
Яким параметрам має відповідати професійне кухонне обладнання для їдальні
- Санітарно-гігієнічні норми. Гігієнічність процесу приготування, доступність кухонної техніки для миття, очистки від залишків продуктів, відповідність гігієнічним нормам використовуваних в обладнанні матеріалів – це ті стандарти, яким має відповідати професійне кухонне обладнання.
- Температурні режими обробки певних продуктів: безпека, якість страв і збереження корисних речовин в продуктах.
- Продуктивність кухонного обладнання: в їдальнях зазвичай одночасно готується велика кількість порцій однієї страви: все має готуватись швидко, рівномірно, одночасно, так, щоб персонал кухні встигав впоратись з приготуванням і роздачею.
- Доступна ціна обладнання для кухні їдальні, що швидко окупиться.
На сайті profood.com.ua можна переглянути асортимент і характеристики продуктивного і якісного професійного кухонного обладнання для їдалень, що відповідає всім сучасним вимогам і при цьому тут оптимальні цінові пропозиції при високій якості.
Крім виробничих процесів на кухні, є ще такий момент як зберігання харчової сировини, напівфабрикатів і готових страв. Професійне холодильне обладнання – це для їдалень обов’язковий пункт. Зокрема, холодильники для шкільних їдалень мають відповідати строгим санітарним нормам зберігання харчових продуктів (роздільне зберігання м’яса від молока, овочів і т.д.). Навіть на роздачі має бути настільна холодильна вітрина, щоб тістечка, холодні десерти, деякі види салатів були виставлені саме в таких умовах.
Щодо власне кухонного обладнання, професійні плити великої потужності на 4 – 6 конфорок можуть бути як газовими, так і електричними, а краще коли є можливість встановити і той, і другий варіант, бо кожен з них має свої переваги і застосування. Таке інноваційне кухонне обладнання, як індукційні та інфрачервоні плити, професійні грилі також є затребуваним і бажаним обладнанням для їдалень, оскільки це відповідає сучасним принципам приготування здорової їжі, енергоефективності і екологічності.
Для їдальні особливо важливим є електромеханічне професійне кухонне обладнання, що застосовується на етапі підготовки продуктів до термічної обробки. Картоплечистки, овочерізки, слайсери, професійні блендери і тістоміси – це те, що автоматизує кухонні процеси, зменшує кількість ручної праці, зменшує контакт людей зі свіжими продуктами, підвищує гігієнічність процесу приготування їжі та пришвидшує його в рази.
Наші шкільні, студентські їдальні, та й заклади харчування на великих підприємствах заслуговують на найкраще обладнання заради смачної і корисної їжі для людей.
